• Marjolein

FABULOUS FOODIES - LUC VAN MESJOKKE


In de serie Fabulous Foodies staan Foodies die wij geweldig vinden centraal. We interviewen ondernemers met een idee, met een droom en met een grote passie voor eten, reizen en genieten.

Deze keer staat Luc van Mesjokke Chocolade centraal.

Naam: Luc Janssens

Naam bedrijf: Mesjokke Chocolade

Concept: Single origin chocolade

Locatie: diverse verkooppunten in heel Nederland

1. Wat is Mesjokke?

We verkopen een aantal verschillende soorten bean-to-bar chocoladerepen. Dat betekent dat wij rechtstreek cacaobonen inkopen bij de boeren. We doen dit tegen een eerlijke prijs en er is geen tussenhandel bij betrokken. We hebben echt persoonlijk contact met de mensen op de boerderijen. We mengen de bonen niet met andere bonen waardoor je een hele pure en bijzondere smaak krijgt.

De chocolade is niet om achteloos weg te werken met een kop thee. Maar echt voor mensen die smaken willen ontdekken, fijnproevers. Het zijn bijzondere en uitgesproken aroma’s. Een beetje zoals je ook wijnen kunt ontdekken. Oh en vergeet niet de funfactor. We hebben de wikkels met veel aandacht ontworpen. Het zijn prachtige ontwerpen en je kan het hele verhaal achter de reep lezen. Bijvoorbeeld dat Marguerite verantwoordelijk is voor het droogproces van de bonen voor de Stardust reep en graag lokale Saleg muziek luistert tijdens het werken.

Foto: Saskia de Wal

2. Hoe is Mesjokke begonnen?

Het verhaal van Mesjokke is begonnen met drie vrienden. Als grote kookliefhebbers, vroegen wij ons zelf af hoe de cacao handel in elkaar zit, waar cacao vandaan komt en wat er voor nodig is om een chocoladereep te maken. Tja en daar zijn we ingedoken. Als project, echt voor de lol. Tja het is onderhand wel duidelijk dat het iets meer is geworden dan alleen een lolletje. Na een reis naar een bean-to-bar chocolademaker in Litouwen, kwamen we zo enthousiast terug dat we zeiden: Dit moeten we zelf gaan doen. We hebben toen een spaarspotje stukgeslagen en zijn begonnen.

3. Wat is het verhaal achter het succes van Mesjokke?

Eerlijk gezegd moesten mensen eerst nog echt even wennen aan dit type chocolade. Maar gelukkig is het segment bean-to-bar gegroeid. Er is sowieso meer aandacht voor bijvoorbeeld speciaalbieren of bijzondere soorten gin. Dat is goed voor ons segment.

Het gaat om de ontdekkingstocht. Je drinkt ook niet elke keer dezelfde wijn, men wil blijven verkennen. Daarnaast wordt de consument ook steeds bewuster. Ze willen weten waar hun producten vandaan komen. Bij ons weten ze niet alleen de regio, maar ook de plantage en zelfs wie er voor het fermentatieproces zorgt. Daarnaast zorgen wij ook voor vernieuwing door onze Mystery Dark. De herkomst en dus ook de smaak verandert om de zoveel tijd. Er is nog veel markt te winnen maar des te groter het segment bean-to-bar, des te beter voor de boeren.

4. Wat eet/ drink je elke dag? Waar kun je niet zonder?

Heel gek maar ik kan prima een dag zonder chocola. Ik ben gek op cacao en niet op chocola specifiek. Daarom zijn we vanuit die cacao gedachte ook bezig met cacao kaas en worst met cacao. Ik kan overigens echt niet een dag zonder genieten. Dus niet eten omdat het nodig is, maar omdat het lekker is en omdat je ervan geniet. En daar hoort ook altijd een glas wijn bij.

5. Wat is jouw guilty pleasure?

Soms heb je gewoon ordinair zin om te snacken. In mijn studententijd in Utrecht namen we dan in de kroeg gehaktballetjes. Echt slecht vlees en te smerig voor woorden…maar het is toch lekker.

6. Waar mogen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

Je mag me eigenlijk voor heel veel dingen wakker maken. Het is vooral erg seizoen afhankelijk. In de zomer een heerlijke sardine van de BBQ. Of in de herst een lekkere fluffy puree met zuurkool en fazantenbout. Oh en van die gefrituurde sprotjes…heerlijk! Daar was ik als kind al gek op. Ik heb dat genieten als kind al mee gekregen en ik geef dat nu ook aan mijn kinderen mee.

7. Wat is jouw favoriete hotspot in Nederland?

Wij zijn onlangs naar Amerongen verhuisd en Restaurant Bentinck is echt geweldig. Hier dineer je op een prachtige locatie in de voormalige stallen van kasteel Bentinck. Het is echt sterwaardig maar is heel goed betaalbaar. Ze hebben een duidelijke visie, zijn super bevlogen en je kan zowel met de bediening als de sommelier een goed gesprek hebben over pure en eerlijke ingrediënten.

8. Wat is jouw favoriete hotspot in buitenland?

Ik heb niet direct een specifieke plek maar in Italie voel ik me echt thuis en dan vooral bij de italiaanse eetcultuur. Het zijn de eenvoudige dingen en heel pure ingredienten. Er is altijd alle tijd voor eten, het is heilig. Die echte aandacht en liefde voor eten maakt mij een blij mens.

9. Wat is je mooiste reiservaring?

Ik ben ooit met Miranda een maand door Turkije getrokken. We maakten gebruik van het lokale vervoer en legden maximaal 3 reisuren per dag af. We spendeerden veel tijd tussen de locals en overal waar we kwamen hadden we weer een nieuwe ervaring. Op een nieuwe plek weer een kebab die net iets anders is als op de vorige plek. Of mensen op het platteland die op kooltjes pannenkoekjes met spinazie stonden te maken. Turkije is echt een tof land, culinair gezien.

En uiteraard heel recent onze trip naar de cacao plantages in Nicarugua. Het was een zeer intense week maar het was prachtig om iedereen te ontmoeten en zelf de zakken te vullen.

10. Wat is het mooiste hotel waar je ooit bent geweest?

Dat is in Nederland, namelijk de Havenkraan in Harlingen. Ze hebben drie locaties; een vuurtoren, een reddingsboot en de kraan. Deze kan je zelf draaien om van de zonsondergang te genieten. En ’s ochtends wordt door de plaatselijke bakker een ontbijtje in het liftje gezet. Echt een unieke ervaring.

11. Welke drie bestemmingen staan er nog op jouw bucketlist en waarom?

Dat zijn er zeker meer dan drie en allemaal natuur gerelateerd in plaats van culinair. De Seychellen, Nieuw Zeeland (al ben ik bang dat ik niet meer terug wil) en met de Orient Express. Naar India om te zwemmen met walvishaaien en naar de Malediven voor de reuzemanta’s. En met het hele gezin zou ik graag een keer naar een ijshotel gaan en een sledehondentoch doen. Ofwel nog genoeg te zien dus.

12. Waardoor raak jij geïnspireerd?

Als ik op een plekje ben zoals bij Bentinck. Waar je ziet dat het concept super goed in elkaar zit. Dat je het eten proeft en weet dat de mensen die het hebben gemaakt het echt snappen. Dat is zo met eten maar ook met wijn of met kunst. Dat het echt klopt.

13. Wat is je grootste foodblunder?

Bij Mesjokke moeten we blunderen om te testen en succes te hebben. Alleen dan ontdekken we wat werkt. We wilden ooit eens iets met chocolade en komijn doen. Nou dat werkte dus echt niet!

14. Wat is je droom voor Mesjokke?

We hebben niet de ambitie om een gigantische fabriek op te zetten. We willen zeker wel groeien maar niet als we de herleidbaarheid niet meer kunnen garanderen. Daarnaast willen we het segment Bean to Bar wel echt veel bekender maken. Uiteindelijk is het voor mij persoonlijk vooral belangrijk dat Mesjokke blijft bestaan. Dat straks de kinderen van mijn kinderen Mesjokke ook nog kennen.

15. Wat zit er op vrijdagavond in je wijnglas?

Een italiaanse volle rode wijn. Een Ripasso Valpolicella bijvoorbeeld.

16. Wat wil je onze lezers nog meegeven?

Tipje voor in de keuken. Het is winterseizoen. Als je saus maakt voor bij een mooi stuk vlees: monteer deze met een stukje pure chocola. Heerlijk!

Lees meer over de smaken van Mesjokke in onze review. Wil je meer verhalen van inspirerende foodies lees dan onze andere Fabulous Foodies.

Foto: Saskia de Wal

#Chocolade #Mesjokke #FabulousFoodies

40 keer bekeken
STAY UP TO DATE
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

FOODIES HAVE ARRIVED

foodieshavearrived@gmail.com 

Privacyverklaring

Copyright 2018 - Foodies Have Arrived