top of page
  • Marjolein

10 X DE LEUKSTE CULINAIRE HOTSPOTS VAN PARIJS


Parijs...de stad van de liefde maar voor mij vooral de stad van het eten. De hoofdstad van het land waar lunchen niet draait om een praktisch broodje kaas, maar een uitgebreide 3-gangenlunch is met wijn. Waar inkopen doen voor je diner geen afzien is in de Appie, maar een groot feest op de vele markten of foodwarenhuizen.

Het aanbod restaurants in Parijs is zo groot dat we moeilijk een keuze konden maken. En omdat het, terwijl wij er waren, zo warm was, hebben we onze keuze ook vaak van het weer af laten hangen. Maar Parijs stelt ons nooit teleur. Wat hebben we genoten.

Ben jij ook een echte foodie? Of gewoon gek op lekker eten? Ontdek dan culinair Parijs met onderstaande tips.

1. Brasserie Réjane

Dit prachtige restaurant in het hippe hotel Nolinski brengt je een beetje terug naar de jaren 20. Het is centraal gelegen tussen het Louvre en Opéra en is zeven dagen per week geopend. Net nadat we waren aangekomen in Parijs en onze koffers hadden uitgepakt zijn we hier neergestreken voor de lunch. We namen een Caesar’s Salad en Tonijn tartaar met avocadokrullen. De Caesar was echt een klassieke versie met goede stukken kip, zelfgemaakte croutons en stukken Parmezaanse kaas. Erg lekker. De Tonijn tartaar had iets exotisch door de passievrucht die er in zat. We namen er een heerlijk glas verkoelende rosé bij en sloten af met een geweldige café. We kregen nog een rondleiding en mochten de prachtige Grand Salon zien. Het is allemaal met veel stijl vormgegeven en een nachtje in Hotel Nolinski staat hoog op mijn wishlist!

16, AVENUE DE L’OPERA - www.rejaneparis.com

2. Oenosteria

Italiaans eten in Parijs, druist eigenlijk in tegen mijn principes. Of eigenlijk alles eten dat niet Frans is. Maar dit was echt geweldig! We waren eigenlijk al aan de late kant maar we wilden persé nog die extra paar stappen lopen om hier te lunchen. Hierdoor was het heerlijk rustig en dat was maar goed ook want je kon zien dat het daarvoor nog compleet afgeladen was. We kregen direct bij ons glas wijn de krokante stukjes van de porchetta. Wat is dat toch lekker! We bestelden een plateau met charcuterie en Italiaanse kaas en een prachtig bordje met groene asperges, ei en parmezaanse kaas. Het komt allemaal achter de bar vandaan en je snapt niet hoe ze het doen. Maar de keuken is puur en eerlijk. Daarnaast wordt het geserveerd met een gastvrije glimlach waar je blij van wordt.

40, RUE GREGOIRE DE TOURS - www.oenosteria.fr/fr/

3. Klassieke Franse Brasserie

Al jaren is de culinaire scene van Parijs steady as a rock. Veel klassieke brasseries, de grote Michelin star restaurants en de kleine bistro’s op de hoek van de straat. De afgelopen jaren is hier echter wel een verandering in gekomen en zijn er echt nieuwe wat meer hippe zaken bijgekomen. Ook hebben grote chefs een toegankelijkere versie van hun restaurant geopend. Als echte foodie wil je natuurlijk graag alle nieuwe hotspots ontdekken maar als ik in Parijs ben, krijg ik toch altijd de behoefte om een avond in een van de bekende Brasseries te eten. Tijdens ons bezoek was het werkelijk waar bloedheet en stond een plateau Fruits de Mer het hoogste op de wishlist. Na een prachtig fietsritje met de Velib zijn we op de Rive Gauche geëindigd bij La Procope. Dit eeuwenoude restaurant (sinds 1686) heeft een prachtige historie die je zowel in de kaart als het interieur terug ziet. En helaas zit je dan ook tussen heel veel toeristen maar dat is eigenlijk wel bij alle bekende brasseries. Wij genoten volop van het uitgebreide plateau en liepen daarna in een magisch Parijs over de Seine weer terug naar ons hotel. 13, RUE DE L'ANCIENNE COMÉDIE - www.procope.com

Ben je aan het winkelen bij de Grands Magasins zoals La Fayette en Au Printemps en wil je graag lunchen in een klassieke bistro? Kies dan voor Le Clos Bourguignon in Rue Caumartin. Je vindt hier de klassieke gerechten zoals Oeufs Mayonaise, Escargots en Steak tartare op de kaart. Kom op tijd, want het stroomt hier binnen no-time vol met kantoormensen. 39, RUE DE CAUMARTIN

4. La Grande Epicerie de Paris

Net achter Le Bon Marché ligt het Foodie paradijs van dit oudste en mooiste warenhuis van Parijs: La Grande Epicerie. En groot is het zeker. In de kelder is een heuze cave a vins. Met een gigantisch aanbod verschillende wijnen en Champagnes. Op de begane grond zijn diverse hoeken ingericht voor specialiteiten zoals kaas, vlees, groenten en zelfs een waterafdeling. Bij veel van deze plekken, kan je direct wat eten aan de bar zoals bij Maison de la Truffe. Op de eerste etage is een prachtig restaurant gevestigd met vooral Italiaanse gerechten. Verder kan je hier geweldig inkopen doen voor alles wat je nog in de keuken of voor aan tafel nodig hebt. 38, RUE DE SÈVRES - www.lagrandeepicerie.com/decouvrir/univers.html

Heb je nog niet genoeg van inkopen doen? Kijk dan eens bij de food afdeling van Galeries Lafayette: Lafayette Gourmet. Dit is minder indrukwekkend dan La Grande Epicerie, maar wel erg toegankelijk. Hier kan je werkelijk waar overal proeven en eten. En...er is een vestiging van L'eclaire de Génie, de winkel die, hoe kan het ook anders, alleen Eclairs verkoopt.

5. Fromagerie Laurent Dubois Onze persoonlijke gids brengt ons speciaal naar de beste kaaszaak Parijs: Laurent Dubois in de Marais. De fromagerie is piepklein maar ligt vol met prachtige kazen die perfect gerijpt zijn onder de bezielende leiding van de meester zelf. Monsieur Dubois heeft met zijn kazen zelfs de titel Meilleur Ouvrier de France (MOF) in de wacht kunnen slepen. Deze prestigieuze award wordt uitgereikt aan professionals zoals patissiers en bakkers.

Het was moeilijk kiezen uit al de verschillende kazen maar we namen uiteindelijk een kleine Epoisses. Uiteraard sterk van geur maar perfect in balans qua smaak.

Drie vestigingen in Parijs: www.fromageslaurentdubois.fr/fr/

6. Maison Plisson

Shoppen voor een foodie. Bij Maison Plisson kan je je hart ophalen. In dit prachtige pandje aan de grote Boulevard Beaumarchais net boven de Marais, kan je zowel inkopen doen als een hapje eten of een kop koffie drinken. De inkopers van Maison Plisson hebben alle moeite gedaan om de beste producten uit het hele land te halen. Altijd met grote aandacht voor het oog, de neus en de smaak. Veel van hun producten zijn moeilijk in Parijs te verkrijgen wat er voor zorgt dat ze een bijzonder assortiment hebben.

www.lamaisonplisson.com

Als je toch in de buurt bent ga dan ook nog even langs bij Merci. Dit mini warenhuis biedt een eigentijdse collectie van kleding, home decoration, sieraden en cadeau artikelen. Daarnaast hebben ze ook nog een 3 verschillende plekken waar je wat kan eten en drinken. www.merci-merci.com

7. Place du Marché St Honoré

Op de plek waar ooit lang geleden een markt gevestigd was, zijn nu diverse restaurants gecentreerd rondom een glazen gebouw. Het aanbod en vooral de kwaliteit is in het verleden divers geweest maar op dit moment zitten er leuke restaurants.

Très Honore

Dit prachtig vormgegeven restaurant brengt je even naar een andere plek en een andere tijd. Zowel het restaurant als de bar zijn heel bijzonder en met heel veel smaak ingericht. We aten er heerlijke Cecina de Leon. Als je ooit een keer de kans hebt om dit gedroogde rundvlees te eten, doe dat dan zeker! Verder namen we de carpaccio van octopus die ik zelf mocht samenstellen. We sloten nog af met een overheerlijke Tarte au Citron. Zeker een aanrader.

Nomad’s

Nadat we eerst bij het Japans-Franse restaurant Uma hadden gereserveerd en we er achter kwamen dat de kaart in de zomer tot een paar gerechten gereduceerd was, kwamen we terecht bij Nomad’s. Dat was zeker geen teleurstelling. Deze tapasbar biedt een combinatie tussen Franse en Spaanse gerechten. Wij aten onder andere een heerlijke sashimi van tonijn en eendenborst met pruimen. De inrichting is een waar je vrolijk van wordt met heldere kleuren en kussens. De bediening was heel erg vriendelijk en we hebben nog lang van de mooie zomeravond genoten bij Nomad’s.

8. Het beste ijs van Parijs

Als het 30 graden is in een stad, ga je vanzelf wel op zoek naar ijs. Uiteraard is dan de eerste gedachte de alom bekende Berthillon. Er zijn diverse verkoopadressen op het eiland St Louis, maar ga voor de zekerheid naar 29-31 rue saint louis en l’ile. Wees voorbereid op gigantische rijen maar het moet het zeker waard zijn.

Wij namen de tijd er niet voor maar gingen door naar Grom. Deze Italiaanse ijsmakers hebben meerdere vestigingen in Parijs en zelfs in de wereld. Wij gingen naar de Rue Montorgueil, sowieso en leuke straat met veel bakkers, restaurants en kaaswinkels. Het mooie van dit ijs is dat het 100% natuurlijk en heel luchtig is. De manier waarop ze het ijs uit de bakken scheppen zal hier ook een bijdrage aan leveren. Een perfecte verkoeling op een hele warme dag!

9. Bars à Vins

Bij een bezoek naar Parijs, hoort een wijnbar er zeker bij. Er waren er twee die onze aandacht trokken.

Winebar Frenchie

De naam Frenchie heeft chef Gregory Marchand gekregen van Jamie Oliver toen hij werkte in de keukens van Fifteen London. Toen hij in 2009 zijn eigen restaurant in Parijs opende, lag deze naam dus voor de hand. Naast het restaurant ( €75 voor 5 gangen), opende hij ook een wijnbar en een take out. Op de kaart staan kleine gerechtjes zowel warm als koud.

L'avant Comptoir

De andere is de stand up winebar L’avant Comptoir. Deze kleine wijnbar werd ons aanbevolen door een wijninkoper die wij spraken in Parijs. Hij vindt de selectie wijnen hier perfect. Verwacht niets bijzonders qua entourage maar de kleine gerechtjes en de wijnen moeten van goede kwaliteit zijn. Geen zin om te staan, dan kan je ook terecht bij het restaurant van dezelfde eigenaar: Comptoir.

10. La Durée

OK, de macaron kan je overal in Parijs en zelfs ter wereld vinden. En misschien zijn deze zelfs wel beter dan die van La Durée. Maar sinds dat de kleinzoon van Louis-Ernest Ladurée zich in 1930 volop richtte op dit koekje van amandelen, zijn zij toch wel echt hét Macaron instituut geworden. Een bezoek aan Parijs zonder macaron van La Durée is dan ook geen optie. In de ochtend zijn er nog geen rijen bij de vestiging bij de Madeleine en namen we uitgebreid de tijd om onze keuze te maken. Ik genoot volop van mijn roze macaron met rozen.

Onze reis naar Parijs was niet te vatten in 10 favoriete adressen. Houd onze social media en website dus goed in de gaten. Binnenkort verschijnt een artikel over onze tour met Michel van Withlocals. Hij heeft ons de buurt rondom Marche Aligre en Village Paul Bert laten zien. We delen dan ook al onze adressen via mygooglemaps.

#Hotspots #Paris #Parijs #Culinair #Restaurants #Shopping #X

17.447 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page