• Vivian

FABULOUS FOODIE - MARION VAN BETJEMAN & BARTON


In de serie Fabulous Foodies staan Foodies die wij geweldig vinden centraal. We interviewen ondernemers met een idee, met een droom en met een grote passie voor eten, reizen en genieten.

Foodies Have Arrived is groot fan van Betjeman & Barton. Wij vinden het dan ook een hele eer dat Marion van den Blik bij ons in de spotlights staat in onze nieuwe rubriek Fabulous Foodies. Marion van den Blik is de eigenaresse van Betjeman & Barton Nederland, runt twee winkels in Den Haag, een webshop en levert aan verschillende horecazaken in heel Nederland. Als echte theeliefhebber vertelt ze ons alle ins en outs over het prachtige theemerk Betjeman & Barton.

Foto: Femque Schook van Fem Fotografie

1. Kun je ons iets meer vertellen over Betjeman & Barton en hoe jij hiermee in aanraking bent gekomen?

Ik was al jaren een groot theeliefhebber, maar mijn carrière begon ik als directiesecretaresse. Naast mijn passie voor thee, was ik ook een groot liefhebber van wijn en werkte ik jaren lang voor de Gouden Ton Résidence Groep. Daarnaast ben ik ook een aardige amateurkok. Ik houd erg van koken en heb dan ook heel veel leuke gasten aan tafel gehad. Door mijn passie, was ik dus altijd al met combinaties van eten en drinken bezig. Het nadeel van wijn is, hoe lekker het ook is, dat er alcohol in zit. Wijn kun je dus niet onbeperkt drinken en ongeveer 30-35 jaar geleden ontdekte ik thee als vervanger van wijn.

Helaas kon je in Nederland in die tijd geen goede thee kopen. Regelmatig kwam ik in Londen voor zaken of een stedentrip en kocht dan regelmatig thee bij Fortnum en Mason. Tijdens een van mijn zakenreizen naar Parijs, ontdekte ik een winkeltje waar de heerlijke geur van thee mij tegemoet kwam: Betjeman & Barton. Ik vond het wel prijzig, maar besloot uiteindelijk toch wat thee mee te nemen. Bij thuiskomst was ik blij verrast; dat thee nog zo lekker kon smaken, waanzinnig. Vanaf die tijd ging ik privé daar thee inkopen. Ik besloot op de terugweg van mijn zakenreizen altijd via Parijs te gaan en liep dan met tassen vol thee de winkel uit.

Op mijn 39e kreeg ik het gevoel dat ik iets anders wilde en ik liep al langer met het idee om voor mijzelf te beginnen. Tijdens een vakantie besloot ik om een theewinkel en bijbehorende groothandel te beginnen. Ik schreef een brief naar de eigenaar van Betjeman & Barton. Binnen twee dagen kreeg ik een antwoord en mocht ik komen praten. Gedurende een jaar heb ik me goed voorbereid; ik las veel over thee en het was natuurlijk belangrijk om veel te proeven. Daarnaast liep ik twee weken stage in de winkel in Parijs. De eerste winkel opende ik op de Fredrikstraat en 15 jaar geleden verhuisde de winkel naar de Denneweg. In 2011 volgde de winkel op de Aert van der Goesstraat.

Betjeman & Barton is opgericht in 1919 in Parijs door de Engelse heren Arthur Betjeman en Percy Barton. Gedurende de Eerste Wereldoorlog waren zij gelegerd in Frankrijk. Arthur Betjeman werd verliefd op een Parisienne en besloot toen te blijven. Samen met Percy Barton opende hij in 1919 de eerste winkel op de Boulevard Malesherbes. Hier zitten ze nu nog steeds.

2. Wat is voor jou het hoogtepunt van 25 jaar Betjeman & Barton in Nederland? Ik vind het heel mooi dat ik iets los heb gemaakt bij de consument. Toen ik begon was thee gewoon een abominabel product. We hadden nog niet zoveel bijzondere thee in Nederland en ik was de eerste in Nederland die kwam met een heel goed merk, maar ook met een prijs. Ik denk dat ik wel vooraan heb gestaan met het wakker schudden van de Nederlandse consument voor thee. Nu schieten theewinkels als paddenstoelen uit de grond en dat vind ik heel leuk. We kunnen samen de consument veel bewuster maken van hoe mooi thee kan zijn.

3. Wat maakt thee volgens jou zo bijzonder?

Thee is heel gevarieerd. Er zijn heel veel klassieke theesoorten en het is een product met zoveel variëteiten. Daarnaast hangt er een hele bijzondere cultuur omheen. Je moet thee echt leren drinken en leren waarderen. Daarnaast moet je een referentiekader opbouwen om een mooie/goede thee te herkennen.

Mijn favorieten zijn de Oolong Vert Jade (kort geoxideerd) uit Taiwan, Yunnan een zwarte thee uit China of een prachtige groene thee uit Japan.

4. Wat eet/ drink je elke dag? Waar kun je niet zonder?

Ik kan niet zonder thee. Mijn ochtend begin ik altijd met het maken van een grote pot thee. Als ik moet werken neem ik de thermoskan mee. Daarnaast ontbijt ik in de zomer graag met Griekse yoghurt met vers fruit, noten en geroosterde zonnebloempitten en in de winter kan ik echt genieten van havermout. Daar krijg ik een lekker warm gevoel van.

5. Waar mogen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

Oesters en kaviaar; een pure delicatesse.

6. Wat is jouw favoriete (thee)hotspot in Nederland?

In Nederland heb ik geen specifieke thee hotspot, die is er gewoon nog niet. Wel zijn er een aantal plekken waar ik graag kom, bijvoorbeeld voor een kop koffie. Ik ga wel altijd voor kwaliteit. In Den Haag hebben ze een aantal leuke plekken, waaronder: de Peppermint in de Frederikstraat, Crunch in de Piet Heinstraat, SamSam op het Noordeinde en het Vlaamsch Broodhuys. Mijn lievelingsrestaurant in Den Haag is Sequenza op het Spui. Het is klein, huiselijk en er wordt fantastisch gekookt.

7. Wat is jouw favoriete (thee)hotspot in het buitenland?

In Parijs gebeurt het natuurlijk op thee gebied. In Engeland drinken ze ook veel thee, maar van mindere kwaliteit. In Parijs is kwaliteit erg belangrijk en hebben ze verschillende goede theewinkels en theesalons. Mariages Frères heeft bijvoorbeeld echt een fantastische theesalon. Daarnaast vind ik de B Bakery Bus Tour in Londen ook erg leuk. In een rode dubbeldekker kun je genieten van een heerlijke afternoon tea, met thee van Betjeman & Barton.

8. Wat is jouw mooiste reiservaring?

Mijn reis naar India. Ik bezocht het Darjeeling gebied en ontmoette de plantage eigenaar, een hele bijzondere man. Ik ben niet gegrepen door het verre oosten tijdens die reis, maar vond het toch een hele bijzondere ervaring. Daarnaast ben ik op uitnodiging van Betjeman & Barton Parijs naar Japan afgereisd. Ik was daar erg onder de indruk van de hoffelijkheid, vriendelijkheid en de hygiëne. Daar thee drinken is uniek en echt waanzinnig. En het eten… Na 14 uur vliegen at ik mijn eerste sushi en dit was zo ontzettend lekker. De smaak en structuur is niet te beschrijven en ook niet te vergelijken met wat wij hier sushi noemen.

9. Waardoor raak jij geïnspireerd?

Mijn inspiratie haal ik uit kunst, muziek en andere winkels. Hierbij kijk ik niet alleen naar het product, maar ook naar de opzet of een mooie etalage, de sfeer in winkelstraten, of een mooie conceptstore. Ik vind Kopenhagen echt een leuke stad.

10. Wat is jouw ultieme ondernemerstip?

Durf risico’s te nemen. Ondernemen is risico’s durven nemen, anders werkt het niet. Wacht niet te lang met het nemen van beslissingen en houd er rekening mee dat je niet kan ondernemen in 40 uur per week.

11. Wat is je grootste foodblunder?

Een rood fruit crumble, waarbij ik zout in plaats van suiker had gebruikt.

12. Wat is je droom?

Ik wist al heel jong dat ik een eigen bedrijf wilde hebben, maar niet in welke richting. Nu is mijn droom verwezenlijkt. Ik ben trots op het prachtige succes van 25 jaar Betjeman & Barton. Wel lijkt het me leuk om mijn blog verder te professionaliseren, te reizen en leuke nieuwe hotspots te ontdekken. Daarnaast wil ik graag blijven genieten van musea en theater.

13. Welke thee zit er op zondagmiddag in je glas?

Darjeeling first flush. Dit is thee van de eerste pluk na de winter en het betreft dus ook een beperkte oogst. Het is een thee die opwekt en waar je rustig voor gaat zitten.

14. Als je de perfectie thee-spijs combinatie zou mogen maken, hoe zou deze er dan uitzien?

Dat is eigenlijk een hele gemakkelijke maar perfecte combinatie. Je neemt Oolong Vert Jade uit Taiwan, vers zuurdesem brood en dipt het brood in Arbequina olijfolie met zout. Goddelijk!

15. Wat is de geheime tip voor de perfecte kop thee?

Er zijn vijf gouden regels en ik heb er zes.

  1. Gebruik twee theepotten.

  2. Verwarm beide theepotten voor.

  3. Gebruik 8 gram per liter thee.

  4. Breng vers (het liefst gefilterd) water aan de kook en schenk de thee in een keer op.

  5. Laat de thee 3-4 minuten trekken (afhankelijk van de thee).

  6. Schenk de thee via een theezeefje over in de andere pot. En nu is het tijd om te genieten.

16. Met wie zou je nog een keer een kopje thee willen drinken?

Paul McCartney, ik ben nog steeds fan van hem. Als hij in Nederland optreedt, dan ga ik ook altijd naar zijn concerten. Fantastisch.

Als echte theeliefhebber vond ik het ontzettend leuk om Marion te mogen interviewen. Ze is ontzettend positief, een echte ondernemer en heel erg inspirerend. Vol enthousiasme deelde ze al haar kennis, ervaring en leuke tips. Dank je wel Marion voor de ontzettend leuke middag en ik kijk alweer uit naar mijn volgende bezoek aan jouw prachtige theewinkel Betjeman & Barton. www.betjemanandbarton.nl

#FabulousFoodies #MarionvandenBlik #BetjemanBarton #Thee #TheHague #Entrepreneur #Ondernemer

123 keer bekeken
STAY UP TO DATE
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

FOODIES HAVE ARRIVED

foodieshavearrived@gmail.com 

Privacyverklaring

Copyright 2018 - Foodies Have Arrived