top of page
  • Marjolein

DESTINATION FRANKRIJK - Het culinaire leven in Le Touquet

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2020


Ik denk dat mijn liefde voor Frankrijk al als jong kind is ontstaan. Ik leerde het land kennen aan de bakken vol mousse au chocolat die voor het dessert op tafel werd gezet, waar ik mijn eerste Moules a la crème at, leerde hoe de verschillende lagen van een croissant je tegemoet lachen en waar ik werd betoverd door de prachtige etagères van de fruits de mer.

Le Touquet op de fiets

Mijn ouders hebben mij deze liefde voor dit land en het eten meegegeven. Zij lieten mij diverse streken zien van het warme zuiden tot de boerse binnenlanden en van de Elzasser choucroute tot aan de oesters van Bretagne. Maar de streek van Normandië en Bretagne hebben mij altijd het meest kunnen plezieren.

Het is voor mij de ultieme combinatie van de ruige kust, de prachtige vakwerkhuizen en de keuken die mij het meest kan bekoren. De heerlijke crêpes en galettes, de gezouten boter die je in veel hoedanigheden terug ziet op je bord, de rijpe volle kazen, de flinterdunne crepes dentelles en al het moois dat de zee te bieden heeft. Puur en eerlijk. En zo ook de cultuur. De mensen zijn er zo vriendelijk en puur. Er wordt niet gekeken naar wat je aan hebt of wie je bent. Hier geen patserig geflaneer langs de boulevard. De mensen hebben een sterke verbondenheid met hun Keltische cultuur. Ze zijn trots op het feit dat ze uit deze streek komen.

Helaas is Bretagne net zo ver rijden als een trip naar het zuiden van Frankrijk. Als we dan toch even onderdeel willen zijn van het Franse leven, het leven aan de kust en het leven waar eten zo’n belangrijke plek innneemt, stappen we in de auto en rijden we in 3,5 uur naar de kust van Nord-Pas-de-Calais. Net onder Calais ligt Le Touquet Paris Plage. En zoals de naam al zegt is dit het strand van de Parijzenaren. Maar niet de hele chique die graag hun geld laten zien. Die gaan naar Deauville vlakbij Honfleur.

In Le Touquet wordt vooral geleefd in plaats van geflaneerd en geshopt. Dat merk je aan de vele bakkers, slagers, traiteurs en groenteboeren. Want zoals je in Parijs op elke hoek van de buurten waar gewoond wordt, veel aanbod hebt, zet die wens voor keuze zich hier ook voort. In dat leven dompelen wij ons meer dan graag onder. Wanneer wij in het weekend aankomen doen we de ‘grote boodschappen’ zoals drinken, beleg en yoghurt in de supermarkt aan het begin van de dorp. Maar zodra de ochtend de volgende dag aanbreekt, stappen wij ook in het Franse leven.

Normaal ben ik niet zo actief in de ochtend (lees: ik ben niet vooruit te branden) maar hier stap ik maar al te graag op mijn fietsje om naar de bakker te gaan. Dat ik hier in de rij moet staan voor mijn brood, maakt mij zelfs gelukkig. Ik sta immers met gelijkgestemden te wachten voor een heerlijke traktatie. Ik bestel een normaal baguette voor de kindjes en een Tradition voor de volwassenen. Mijn mannen kunnen niet wachten tot ze hun tanden in een knisperende Pain au Chocolat zetten met heerlijke pure chocolade. Ik ben niet zo van al dat zoets in de ochtend. Maar soms trakteer ik mijzelf (en meestal de anderen) op Financiers bij de koffie. Deze heerlijke amandelcakjes zijn klein en hebben een knapperig korstje en een zachte binnenkant. Daarnaast bestel ik altijd een Touquettois. Een bruin brood met een heerlijke knapperige korst en een volle smaak. Ook heerlijk voor in het broodrooster met een stukje pate en een cornichon erop.

Rond de koffie is het wel echt tijd om na te gaan denken wat we doen met eten vanavond. Niet omdat het moet maar omdat we dat leuk vinden. Kiezen we uit een van de vele restaurants of gaan we zelf de keuken in? In het hoogseizoen vult het prachtige art deco marktplein zich op drie dagen in de week met geweldige marktkramen. In de overdekte hal vind je er, naast de vaste marktkooplui van vis en vlees, ook diverse boeren uit de regio. De sla komt direct van het land, de eieren zijn van volle smaak en er zijn diverse aanbieders van huisgemaakte jams. De kazen zijn voornamelijk ongepasteuriseerd en er gaat steevast een stuk Comte mee met een heerlijke noterige smaak en lekkere zoutkorrels.

Wanneer het geen marktdag is, halen we onze groenten en fruit bij Maison Brodbeck. In Nederland zou zo’n soort zaak opeens een groentenjuwelier heten. Hier is het heel gewoon dat de verschillende soorten kroppen sla staan uitgestald alsof het goud is. Het is niet de bedoeling dat je de fluweel zachte abrikozen of de tomaten zelf pakt. Daartoe geef je het vertrouwen aan de bediende in de winkel. Want zij weten als geen ander wat jij nodig hebt. Zo niet dan vragen ze je uitgebreid wanneer je het gaat eten en wat je er mee gaat doen. Als je dat nog niet weet, geven ze je graag nog wat adviezen mee.

Het bezoek aan onze favoriete slager is sowieso altijd een feestje. Zo lang als ik me kan herinneren staan hier dezelfde slagers en bedienden in de winkel. Het is namelijk geen baantje, nee het is een vak. Een vak dat ze met ongelooflijk veel passie en liefde uitvoeren. Een van hen is zelfs favoriet omdat hij steevast grapjes maakt die ik soms net niet begrijp maar het mooiste is dat hij vraagt wat je met het vlees gaat doen. Hij moet toch even keuren wat je met zijn mooie waren gaat doen en geeft graag ongevraagd advies.

Minimaal één keer in de week staat ook een bezoek aan de visboer in de ochtend op het programma. Hier bestellen we namelijk een heerlijk plateau fruits de mer. Deze kan je dan aan het einde van je stranddag ophalen voor het diner. Veel mensen nemen deze plateaus weer mee naar het strand. Uit de ‘cabines de plages’, de verkleedhokjes die families huren, wordt dan de deur gehaald en met schragen omgetoverd tot een tafel. Vrienden en familie schuiven aan want het is hier de normaalst zaak om je te verzamelen rondom het eten. Vriendschappen worden gevierd met Champagne en heerlijke oesters, garnalen en bulots. Bij mij staat zo’n diner op het stand hoog op mijn bucket list. De zon in de zee zien zakken en genieten van eten en het gezelschap.

Bij het schrijven van dit artikel welt mijn heimwee naar ons favoriete dorp weer aan tot het maximale niveau. Er zijn nog vele leuke tripjes gepland maar het echte aftellen tot de zomer in Le Touquet is nu echt begonnen. Ik kan de geur van het brood al ruiken!

Mijn favoriete adressen in Le Touquet

Inkopen doen

Gourmandine

119, Rue de Metz, Le Touquet

De beste bakker van het dorp. En trust me...ik heb ze allemaal geprobeerd. Probeer hier de verschillende soorten brood en vergeet geen financier mee te nemen voor de koffie!

Patrick Hermand

109, Rue de Metz, Le Touquet

Wil je echt iets bijzonders bij de koffie of als dessert, ga dan zeker naar Patrick Hermand. Het is alleen zoooo moeilijk kiezen.Wordt het iets met chocolade, frambozen of toch liever pistache...nou dan maar allemaal!

Poissonnerie Ramet

30, Rue Saint-Amand, Le Touquet

Er zitten net zoals bakkers en slagers ook heel wat visboeren in het dorp maar deze is toch echt favoriet. Bestel in de ochtend voor € 19,50 een plateau fruits de mer en eet deze 's avonds lekker thuis of op het strand op.

Kinget

103, Rue de Metz, Le Touquet

Deze slagerij geeft vaak advies bij wat je koopt en hett vlees is hier altijd goed. Ze maken op verzoek ook een soort filet americain voor je. Dat heet hier americain preparé. Uiteraard staat hier ook een kiprotisserie maar dat moet je goed timen. Ben je te vroeg zijn ze nog niet klaar, te laat en ze zijn al weg. Op marktdagen kan je trouwens nog betere kip kopen bij La Rotisserie du Marche op 121, Rue de Metz.

Maison Brodbeck

112, Rue de Metz, Le Touquet

Deze groentenzaak zou in Nederland een groentenjuwelier genoemd worden. Je pakt een mandje en wacht tot je geholpen wordt. Je geeft aan wat je wilt hebben en indien nodig wordt gevraagd wanneer je het gaat gebruiken zodat ze de beste waar aan je kunnen geven. Je kan hier ook heel goed terecht voor wijnen en Champagnes. Wij kopen hier vaak Champagnes van rond de € 20 die in Nederland moeilijk te krijgen zijn of twee keer zo duur zijn. Wij halen vaak de Deutz of Roederer.

La Marche Couvert

31, Rue Jean Monnet

Op donderdag en zaterdag van 8 tot 13 uur

In het hoogseizoen ook op maandag

De markt van Le Touquet is een begrip waar ze zelfs voor uit Engeland komen voor een dagje. In het prachtige art-deco gebouw vind je vooral de etenswaren. Met aan een kant de visboeren en aan de andere kant de slagers en kaashandels. Kaas haal ik altijd op de markt omdat deze de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft. In het voorste gedeelte van de overdekte markt vind je de groentenboeren en kruidenhandels. Als je geen mogelijkheid hebt om te koken, is deze markt sowieso leuk om te bezoeken. Niet alleen omdat je er prachtige food foto's kan maken maar ook omdat het overige gedeelte van de markt leuk is. Met pannen, sieraden en prachtige pyama's.

Culinaire souvenirs

Au Chat Blue

47, Rue Saint-Jean

Hier verkopen ze echt de lekkerste bonbons die ik ooit heb gegeten. Mooi klein van formaat, helaas wel aan de prijs. Maar ze zijn het echt waar om jezelf of een ander te verwennen.

La Conserverie Touquettoise

110, Rue de Metz

De mooiste conservenblikjes vind je hier, gevuld met lekkere sardines, tonijn of makreel.

Conserveries et Terroirs

117, Rue de Metz

Deze winkel met meerdere vestigingen in de regio, heeft verschillende specialiteiten uit de Noordelijke regio in de schappen. Van vissoep tot confit de canard en van Pot'je Vlees tot heerlijke koekjes.

La Fine Epicerie

105, Rue de Metz

Hier zijn ze gespecialiseerd in mosterd, olie en azijn.

La Manufacture du Touquet

29, Rue Saint-Louis

www.biscuit-touquet.fr

Hier worden voor je ogen in een mini fabriek de heerlijkste koekjes gemaakt. Super leuk om mee te nemen.

Eten

Aux Mignardises

20, Rue Saint-Jean

Een bezoek aan Frankrijk kan gewoon niet zonder een crepe en het liefst 2! Bij Aux Mignardises kan je een heerlijke crepe au beurre sucre aan het venster bestellen maar je kan er ook gaan eten. Mijn favoriet is dan de galette met gruyere, champignons, ham en ei.

La Chope

136, Rue de Metz

Niets gezelligs of romantisch aan deze zaak maar wel goed en zeer betaalbaar eten. Perfect ook met kinderen.

A Table

86, Rue de Metz

Een beetje rommelig maar ook hier goed eten en hele vriendelijke mensen. No-nonsense waar je ook makkelijk met de kinderen kan komen.

Le Paris

88, Rue de Metz

www.restaurant-leparis.com

Dit is echt mijn favoriete restaurants in Le Touquet. Dit restaurant is meer upscale en zorgt voor een culinaire avond uit. Van amuse bouche tot heerlijke friandises bij de koffie.

Le Jardin

Place de l'Hermitage

Ook hier ga je naar toe voor een avondje uit. Met heerlijke maar wel betaalbare gerechten. Met prachtig uitzicht over het grote plein waar je Le Touquet binnenkomt.

#Frankrijk #2020 #Vakantie #NordPasdeCalais #LeTouquet #Culinair #Culinairebestemming

571 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page