top of page
  • Marjolein

FABULOUS FOODIES - MARIEKEN VAN PAPABUBBLE


In de serie Fabulous Foodies staan Foodies die wij geweldig vinden centraal. We interviewen ondernemers met een idee, met een droom en met een grote passie voor eten, reizen en genieten.


Deze keer staat Marieken van papabubble centraal.

Naam: Marieken

Naam bedrijf: papabubble

Concept: artistieke handgemaakte snoepjes

Locatie: Haarlemmerdijk 70, Amsterdam

1. Hoe is papabubble begonnen?

Ik ben samen met Dominik naar Barcelona gegaan om Spaans te leren. Dat is niet echt gelukt maar we zaten met twee leuke hippe jongens in de klas die speciaal naar Barcelona waren gekomen om papabubble te starten. We raakten bevriend en hebben hen geholpen met de start. Ze hadden nog wat uren in de winkel over en ik ben bij hen gestart als candy girl. Daar is het idee ontstaan. Ik was net afgestudeerd in communicatiewetenschap maar had ook een angst voor het kantoorleven. Toen zeiden zij: 'Wij willen graag een soort van franchise opbouwen. Zouden jullie geen concept store willen maken?' Ik dacht: 'Ik ben geen ondernemer maar als ik iets kan verkopen dan is dit het. Dit is zo veel passie en liefde dat verkoopt zichzelf.'

Na heel hard lobbyen voor een lening en het winnen van de Marie Claire Starters award werd het eindelijk werkelijkheid. Ik geloofde er zo heilig in en ik wilde ook niets anders meer. Ik ging in de weekenden bij mijn moeder wonen zodat ik mijn woning kon onderverhuren als een soort voorloper op AirBnB. Daarnaast had ik een uitzendbaantje waar ik had afgesproken dat ik in de middag kon werken zodat ik 's ochtends zaken kon regelen voor papabubble. Daarnaast hebben we veel hulp gehad van de financieel directeur daar. Hij geloofde in het verhaal en heeft geholpen ons hele financieel plaatje voor ons op papier gezet. En toen ging het business plan van 3 A4-tje met wat excel sheets erbij naar een professioneel boekwerk. Uiteindelijk met veel doorzetten is het er gekomen.

Nu zijn we 12,5 jaar later. Gelukkig is het vanaf het begin erg goed gegaan en hadden we direct veel persaandacht omdat we echt iets unieks hebben. Daardoor is het vrij snel gaan lopen en hebben we nooit een Euro aan marketing uit hoeven geven. De crisis tot 2009 was wel zwaar omdat iedereen zonder snoep kan. Maar nu gaat het echt goed. We doen 70% business to business en veel wholesale. Dus we worden bijvoorbeeld verkocht op Schiphol en bij Trade Amsterdam in de Warmoesstraat. Is ook echt een aanrader voor Foodies.

2. Wat is jullie mooiste moment als je terugkijkt op de afgelopen 12,5 jaar?

Afgelopen donderdag was het belachelijk mooi weer en zijn we bij de Buurtboerderij met het hele team gaan eten. Aan een lange tafel onder de bloesems. We hadden die dagen ervoor keihard gewerkt om er heel veel bestellingen uit te krijgen. En als ik dan op zo’n avond kijk, ben ik echt zielsgelukkig. Echt trots!

Daarnaast hebben we meegedaan aan de wereldkampioenschappen snoep maken in Zweden. We zijn daar voor gevraagd en we werden opeens heel belangrijk.

3. Wat eet/ drink je elke dag? Waar kun je niet zonder?

Ik moet echt beginnen met mijn latte macchiato met havermelk, anders word ik echt heel vervelend. Daarnaast drink ik echt elke dag een groene smoothie die ik zelf maak. Dan kan ik echt alle druk van

4. Wat is jouw guilty pleasure?

Ik ben echt verslaafd aan boterhammen met appelstroop. En dan niet een maar echt zes. En de New York Pizza heeft nu een vegan shoarma pizza. Daar ben ik wel heel benieuwd naar.

En qua travel...eigenlijk ben ik op mijn truttige volkstuintje tussen alle Amsterdammers het meest gelukkig.

5. Waar mogen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

Neeeeee je mag mij echt niet wakker maken 's nachts. Je krijgt echt ruzie met mij als je me wakker maakt.

6. Wat is jouw favoriete hotspot in Nederland?

We hebben laatst bij Morris & Bella gegeten, hier in Amsterdam. Wat zij heel goed doen is dat zij vegan eten hebben maar je kan vis, vlees of kaas toevoegen. Zeker als je met mensen gaat die niet helemaal vegan eten, dan is het toch een top plek om met z’n allen te eten. Daarnaast is het gewoon een geweldig restaurant. Ze moeten echt een ster krijgen.

7. Wat is jouw favoriete hotspot in buitenland? Een vriend van mij heeft een hotel geopend in Barcelona: Hotel Brummell. Dit hotel is met zoveel aandacht en liefde ingericht. Het is ook weer in een ander stukje van Barcelona en je bent in een kwartiertje op de Ramblas.

8. Wat is je mooiste reiservaring?

Dat ligt er natuurlijk ook altijd aan met wie je op reis bent. Maar ik denk dan vooral aan mijn eerste reis dat ik alleen met mijn backpack op reis ging naar Israel om in een kibboets te werken en door te trekken naar Egypte. Het was zo spannend.

Ook mijn reizen naar Sri Lanka en naar Zuid-Afrika waren geweldig. Ik ga eigenlijk altijd in januari weg twee weken. Dat is de enige periode waarin de winkel helemaal dicht kan. In die periode moet je altijd ver voor de zon

9. Welke bestemming staat er nog op jouw bucketlist en waarom?

Absoluut Tokio! Naast het feit dat papabubble ook in Tokio zit met acht (!) vestigingen, vind ik het vooral interessant door de Japanse cultuur en de bijzondere ontwerpen, het grafische.

10. Waardoor raak jij geïnspireerd?

Vn goed ondernemerschap. Ik word blij als mensen het echt met passie doen, dat het er van af straalt. Dat het niet een beetje van dit en een beetje van dat is maar dat er echt is nagedacht over een concept. Duidelijke keuzes maken en een goed verhaal hebben dat je met liefde brengt. Die passie verkoopt. Het zou gek zijn als wij opeens koekjes erbij gaan maken. Dan klopt het concept gewoon niet meer.

11. Wat is je grootste foodblunder?

Ik kan nog net een ei bakken, dus ik heb mijzelf een blunder bespaard door nee te zeggen tegen de quiz van de Keuringsdienst van Waarde. Mensen denken al snel door onze winkel dat ik ook een keukenprinses ben, maar helaas. Soms moet ik me daar even doorheen bluffen.

Daarnaast heb ik ooit bij een borrel van onze klant Het Conservatorium Hotel een Prosecco besteld. Er werd me toch even vriendelijk verteld dat er alleen Champagne geschonken werd...blunder. Toen viel ik wel door de mand.

12. Wat is je droom voor papabubble

We hadden twee jaar geleden een droom en deze is nu best wel aan het uitkomen. Namelijk geen geldzorgen meer. Daarnaast wilde ik wat meer met papabubble de winkel uit. We hebben mobiele tafels laten maken en doen dan workshops op locatie. We staan bijvoorbeeld op de Parade in Amsterdam, Taste of Amsterdam maar ook op bedrijfsfeesten. En dat gaat echt heel goed. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld zelf een lolly maken. Al die blije koppies, ik word daar echt intens gelukkig van.

Alles valt nu een beetje op zijn plek. We hebben 10 jaar lang heel hard overal aan moeten trekken en we gaan nu vooral genieten en de vruchten plukken van alles waar we zo hard voor hebben gewerkt.

13. Wat zit er op vrijdagavond in je wijnglas?

Ik drink altijd een heerlijke wijn bij het Conservatorium Hotel. Een Marlborough Sauvignon Blanc, die drink ik graag ook thuis. Oh en de Gruner Veltliner bij mijn favoriete restaurant Morris & Bella. En qua eten?mAl het Aziatische eten: hoe heter hoe beter!

14. Wat wil je onze lezers nog meegeven?

Eet vooral bewuster. Niet in de zin dat het allemaal perse gezond moet zijn, ook, maar vooral met aandacht. Een snoepje is natuurlijk niet gezond maar in ons snoepje zit zo veel liefde, daar geniet je meer van dan die zak Haribo die je achteloos weg kaant. Maar dat is natuurlijk met alles. Als je vlees eet, eet dan het vlees van De Lindenhoff. Gun jezelf af en toe kwaliteit eten.

En qua ondernemerschap:

Houd het dit bij jezelf en denk niet makkelijk geld te verdienen maar ga ook niet blind in je passie zitten want die verdwijnt ook snel als je er geen droog brood mee kan verdienen. Dus je passie volgen maar houd het realistisch en ga niet de massa in om geld te verdienen.

Lees meer over papabubble en andere culinaire hotspots in hoofdstad in 5 x Culinary Hotspots Amsterdam. Wil je meer verhalen van inspirerende foodies lees dan onze andere Fabulous Foodies.

#FabulousFoodies #papabubble #candy #snoep

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page