top of page
  • Foto van schrijverMarjolein

REVIEW - BOLLENSTEAK online butchershop

Tja daar zaten we dan, net voor de kerst. Het eerste Corona geval in het gezin. Helaas bleef het ook niet bij 1 geval en vielen we per week als een dominospel om. Kerst vieren met de familie konden we dus wel op ons buik schrijven en heerlijk kerstinkopen doen bij de bakker en de slager ook.


Gelukkig werd ik gewezen op een prachtig bedrijf genaamd Bollensteak. Een slager bekend in de Bollenstreek. Deze zogenaamde 'online butchershop' bezorgd het meest geweldige vlees bij u thuis. Van gourmetschotel tot hertenbiefstuk en van Iberico presa tot Côte de Boeuf. Ze hebben geweldige rassen in het assortiment en leveren vooral aan de horeca. Nu dat in deze tijden tot bijna een nulpunt is gezakt, kunnen ook de consumenten online bestellen. Sowieso dus een geweldige uitkomst want je kan echt het beste vlees bestellen.


Ik bestelde een Côte de Boeuf van een dubbeldoel koe van Friese Holstein runderen. Dit wil zeggen dat de runderen na hun melkproductie weer aangesterkt worden voor vleesproductie. Dit blijkt ook een stuk duurzamer te zijn. Los daarvan is het vlees prachtig gemarmerd en is het mals van smaak. De Côte de Boeuf is afkomstig van de laatste ribben en is dus ook voorzien van een stuk bot. Dit geeft ook smaak mee tijdens het bakken. De prijs voor dit prachtige stuk vlees vind ik erg goed. Wij namen een kilo dat officieel voor 3 personen is maar wat ons betreft echt prima voor 4 personen. Dit stuk kost dan 45 Euro exclusief bezorgkosten. Een stuk van 700 gram is 35 Euro. Aangezien het bevroren wordt geleverd, zou ik direct meerdere stukken vlees bestellen, dan heb je ook geen bezorgkosten. Let er wel op dat je het vlees een dag van te voren uit de diepvries haalt, zodat het rustig kan ontdooien.


Mijn mannen hadden een filmpje gezien waar werd gekookt op een Zweedse fakkel. Dat wilden zij ook wel een keer doen. Je voorziet het houtblok aan de bovenkant van 3 of 4 schroeven die waterpas staan. Hierop gaat een skillet, een gietijzeren koekenpan, die dan mooi recht staat.


Zorg er voor dat je de Côte de Boeuf minimaal een uur van te voren uit de koelkast haalt. Het vlees masseer je in met wat olijfolie en grof zeezout. De pan laat je goed heet worden op het vuur. Houd een hittebestendige ovenhandschoen bij de hand want het handvat van de pan wordt erg warm. Doe een lepel olijfolie, ghee of kokosolie in de pan en zodra dit gesmolten is, leg je de Côte de Boeuf in de pan. Zorg er voor dat het vlees mooi bruin wordt aan alle kanten. Gebruik hiervoor een goede, hittebestendige tang. Zodra alle kanten mooi gebruind is, voeg je een grote klont boter toe en bijvoorbeeld wat tijm, rozemarijn of eventueel een teentje knoflook. Arroseer het vlees met dit botermengsel. Ofwel: bedruip het vlees met het vocht door middel van een lepel.Hierna kan je de gehele pan in de oven zetten op ongeveer 100 graden. Hier gaart het dan nog ongeveer 20 minuten door. Bij een iets dunner stuk is 15 minuten voldoende. Wil je precies weten of het vlees een goede temperatuur heeft, gebruik dan een kernthermometer. Wanneer deze op 55 tot 60 graden staat is de steak medium rare. Wat mij betreft de perfecte garing voor zo'n mooi stuk vlees. Laat het vlees nog even 5 minuten onder folie liggen nadat deze uit de oven komt. Hierna kan je de steak in mooie plakken snijden en bij voorkeur serveren op verwarmde borden.


Heb je geen zin of mogelijkheid om op een Zweedse fakkel te bakken? Bak het vlees dan gewoon in een gloeiend hete pan op je hittebron.
69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page